FACCOLI Franciacorta

Claudio, Stefania, Francesca og Giorgio

Ved foden af Mount Orfano i Lombardiet i det nordøstlige Italien ligger Franciacorta producenten Faccoli. Faccoli er et familieforetagende og drives i dag af brødrene Claudio og Gian Mario. Claudios hustru, Stefania, tager sig af det administrative arbejde, Gian Mario sørger for arbejdet i markerne og Claudio tager sig af vinfremstillingen og kundekontakten. Næste generation er Claudio og Stefanias børn; Francesca og Giorgio, – de er begge på vej ind i firmaet. 

Vinfremstillingen tog sin begyndelse i 1963, hvor Lorenzo (Claudio og Gian Marios far) fremstillede de første 12 hl og tilplantede områder med Chardonnay og Pinot Blanc. I 1970 blev de første flasker tappet og i 1979 kom alle 300 hl fra egne marker.

1983 blev et vigtigt år for Faccoli. Gian Mario og Claudio trådte ind i virksomheden og familien besluttede sig for at fokusere på mousserende vine. I 1989 producerede de 15.000 flasker stille vine (både rød- og hvidvine) og 30.000 flasker mousserende vine. I 1990 blev de gamle vinstokke med Cabernet Sauvignon, Barbera, Merlot og Nebbiolo hevet op og andelen af mousserende vin steg. 

Siden 2000 har Faccoli udelukkende produceret mousserende vin. I dag producerer Faccoli 50.000 flasker af typerne Rosé Brut, Extra Brut, Brut, Dosage Zero, og Vintage 10 Anni. 

Faccolis Franciacorta er kendetegnet ved en meget lav sukker-tilsætning. Men sukker er ikke det eneste, der definerer de forskellige typer. Udviklingen på bærmen definerer karakteren på hver type. Efter anden-fermenteringen ligger vinen på bærmen, og det er den tid, der definerer kompleksiteten af den sensoriske profil. Det er gæren som på dette tidspunkt giver aroma og smag til produktet. Faccolis Franciacorta ”Dosage Zero” er det mest autentiske udtryk for begrebet ”udvikling på bærmen” og er faktisk udtryk for Faccolis filosofi. 

Faccoli lægger stor vægt på at arbejdet i markerne foregår med respekt for naturen. Alt arbejde foregår manuelt – også Remuage (den del af fremstillingsprocessen, hvor man drejer flaskerne, der er placeret i såkaldte pupitres, hvorved bundfaldet samles ved flaskens prop). Høsten starter allerede i begyndelsen af august og de enkelte druesorter bliver vinificeret individuelt. Faccolis Franciacorta bliver fremstillet af druerne fra en enkelt årgang og er potentielt altid årgangs-Franciacorta. Faccoli råder over 10 ha land, hvoraf 5,5 ha er beplantet med vinstokke. Dertil kommer forpagtning af en enkelt ha tilplantet med vinstokke. Markerne ligger for foden af Mount Orfano i den sydvestlige del af Franciacorta, hvilket er lig med et solrigt og varmt klima. Der er 3 ha tilplantet med Chardonnay, 1,5 ha er tilplantet med Pinot Blanc og de resterende 2 ha er tilplantet med Pinot Noir.

Pupitres i vinkælderen
Claudio